Geniet van de winter in uw tuin

Op 21 december begint officieel de winter, althans volgens de astronomische kalender. Voor de meteorologen en klimatologen is de winter al op 1 december begonnen en duurt het seizoen precies drie kalendermaanden.

Voor het winterklaar maken van de tuin heeft u eigenlijk alleen een droog en redelijk zonnig weekend in het vooruitzicht nodig. Dan jeuken de vingers toch om de tuin winterklaar te maken. Wij helpen graag om de juiste start te maken en ook in de winter te genieten van lekkere dagen buiten.

Grote klussen en opknappen van de tuin

De winter is eigenlijk ideaal om de tuin een flinke opknapbeurt te geven. Veel planten en bomen zijn al in rust en u maakt zelf minder gebruik van de tuin. De overlast is minder en u kunt rustig uw gang gaan, zodat u in de lente en de zomer volop kunt genieten. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw bestraten van het terras,  een schutting plaatsen of opknappen, maar ook het leggen van een nieuw gazon.

Niet winterharde planten naar binnen halen

Potplanten moeten naar binnen gehaald worden,  of op een beschutte plek in de tuin neergezet worden. Ook kunt u de plant uit de pot verhuizen naar de vaste grond.

Bloemen die niet tegen de vorst kunnen en in de vaste grond staan moeten ingepakt worden. Doorgaans zijn stro en vliesdoek prima materialen om bloemen te beschermen tegen de vorst. Op deze manier worden kwetsbare bloemen en planten goed beschermd tegen de koude wind tijdens een vorstperiode van een aantal dagen.

Vijveronderhoud

Heb je een vijver, dan is het belangrijk om de gevallen blaadjes uit het water te halen. Hiermee voorkom je dat de bodem van de vijver gaat rotten en daarmee de waterwaarden niet meer goed zijn. 

Onkruid wieden

Misschien niet het leukste klusje van tuinonderhoud, maar wel belangrijk om te doen als je wilt dat de tuin er netjes uit blijft zien. Omdat het onkruid minder hard groeit in de herfst is het wel een stuk dankbaarder en blijft het langer netjes. 

Bladeren opruimen

Zelfs al heb je zelf geen bomen in de tuin, er zullen altijd balderen in de tuin vallen. Vooral bladeren die op het gazon terecht zijn gekomen zou je moeten verwijderen, zodat er geen kale plekken ontstaan. Ook op het terras kan het door ophopingen van bladeren een gladde boel worden, dus wat ons betreft is het verstandig om dit bij te houden en met het herfstzonnetje in het gezicht even aan de slag te gaan.

Terras en straatwerk sneeuwvrij houden

In de winter valt er soms een dikke pak sneeuw. Zo'n sneeuwdeken ziet er prachtig uit, maar is ook weleens wat gevaarlijk. Wat er zich onder de sneeuw bevindt is niet meer te zien en de kans bestaat dat dit een glad pak ijs is, waar u over uit kunt glijden.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de bestrating in je tuin sneeuwvrij te maken. Dit is een belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud in de winter en doe je bijvoorbeeld door een pad sneeuwvrij te maken of door de hele oprit schoon te maken. Manieren waarop je dit kunt doen zijn onder andere met behulp van een sneeuwschep of met een bezem, maar ook zand en strooizout hebben een prima resultaat.

Verplanten van bomen

Ben je van plan om kleine bomen te verplanten, dan is de herfst het ideale moment om dit te doen. De bomen zijn in rust en hebben dan de tijd om weer te groeien. Wil je grotere bomen verplanten, dan raden wij je aan om contact met ons op te nemen, dit is vaal een zware en specialistische klus, waarbij wij zorgen dat de boom de beste kans van slagen heeft.

Tuintips

Wij hebben uiteraard nog veel meer tuintips en helpen u graag met het onderhoud van uw tuin.  Zoals onder andere snoeien en het bestraten van een terras. Heeft u advies nodig of zomaar een vraag, bel (0172 507 716) of mail gerust naar , wij staan voor u klaar.